Четвъртите официални преговори между Турция и ЕС, инициирани този път

...
 Четвъртите официални преговори между Турция и ЕС, инициирани този път
Коментари Харесай

Туск призна, че няма резултат от срещата ЕС-Турция

 Четвъртите публични договаряния сред Турция и Европейски Съюз, инициирани този път от България и на които страната ни бе хазаин във Варна, се оказаха сложни и съвсем безрезултатни. Компромиси и решения на срещата ЕС-Турция във Варна не са реализирани, призна ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск на вечерна конференция в понеделник. " Ако желаете да ме попитате дали довечера постигнахме решения или взаимни отстъпки, отговорът ми е не. Мога да ви уверя, че повдигнахме всички наши опасения и терзания във връзка с свободата на медиите, във връзка с двустранните връзки с страните членки на Европейски Съюз, във връзка с ситуацията и дейностите в Сирия ", уточни Туск. На срещата в резиденция " Евксиноград " пристигнаха ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, турският президент Реджеп Ердоган и министър председателят Бойко Борисов.
ДУМА напомня, че часове преди срещата представители на ръководещите се застраховаха, че не трябва да се чакат съответни съглашения сред Европейски Съюз и Турция, защото задачата била единствено да се възобнови замразеният разговор. " Нашата среща бе отдадена на продължаването на разговора сред Европейски Съюз и Турция и ние се обединихме и съгласихме, че той би трябвало да продължи и то в подтекст, в който се намираме в една сложна обстановка и условия, в някои връзки - и в спор на ползи и визии за това по какъв начин нещата би трябвало да протекат ", отговори витиевато Туск.
Продължилата малко над два часа среща бе резултатна обаче за Турция, откакто Юнкер и Туск поеха уговорката Европейски Съюз да изплати на Турция оставащите 1,2 милиарда евро по двустранното съглашение за бежанците, което е на обща стойност 3 милиарда евро. В момента Анкара е подслонила 3 милиона бежанци от Сирия и 1 милион от Ирак, съобщи Ердоган. Юнкер посочи напъните на турците за прекъсване на мигрантския поток. По думите му бежанският поток към Европа е намалял с 87% и " това е заслуга на турската република ". Към момента в България имаме нулев мигрантски напън, а това оказва помощ и на Европа, включи се в хвалбите и Борисов.
Стана ясно, че не е реализирано единодушие по тематиките за съблюдаване на човешките права в Турция, за дейностите й против кюрдите в Сирия, за освобождението на двамата гръцки граничари и връзките й с Кипър. Отговорът на Ердоган за арестуваните гръцки граничари бил, че това ще го реши самостоятелната правосъдна власт в Турция. Юнкер пък му подсети, че е от особена значимост Турция да усъвършенства връзките си с Кипър и Гърция, с цел да се реализира прогрес в договарянията за участие в Европейски Съюз. Турският президент още веднъж е настоял за бързо отпадане на визовия режим за турските жители. Той е припомнил, че кандидатурата на Турция за Европейски Съюз е почнала през 1963 година и през 2018 година страната не била нищо повече от претендент за Европейски Съюз. " Искаме час по-скоро да създадем тази позитивна стъпка ", съобщи Ердоган пред водачите на Европейски Съюз. Юнкер пък увери, че е поръчител, че договарянията за участие на Турция в Европейски Съюз ще продължат. " Не видяхме доброжелателни знаци от Европа за доближаване с Турция, макар че й пазим границите ", разяснява обаче турският министър председател Бинали Йълдъръм.

Борисов бил сложил въпроса за тракийците

Премиерът Бойко Борисов увери, че преди срещата в диалога си с Ердоган на четири очи е сложил " всички въпроси ", в това число и за компенсациите на тракийските българи. По думите му " от другата страна "   дали отговор с по-големи искания - за налозите, парцелите на мюфтийствата, възродителния развой, пенсиите на изселниците, ръководството на водите, културните монументи. Борисов обаче бе окуражен, тъй като за юни е планувана нова среща с турската страна и въпросите ще се вземат решение един по един.
ДУМА напомня, че президентът Румен Радев и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова приканиха Борисов да сложи въпроса за обезщетенията за тракийските бежанци пред Ердоган. Държавният глава изиска от Анкара и гаранции за невмешателство във вътрешните каузи на България.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР